Viata unui copil orfan!

May 16, 2014

Am ales să fac un interviu a unui băiat care m-a impresionat foarte mult. Eram la piaţă aseară, îmi cumpărasem nişte legume şi fructe, iar dintr-o neatenţie mi-a căzut portmoneul din buzunar în care aveam aproximativ suma de 1800 lei. Ţigănuşul era pe fază, a observat faptul că portmoneul meu şi-a cam luat zborul din buzunarul meu şi mi l-a înapoiat. În acel moment vă spun sincer mi s-a oprit inima; m-am blocat; pentru că ştiam că am mulţi bani la mine, un obicei prostesc de al meu şi i-am mulţumit frumos după care l-am întrebat de ce a făcut acest gest? Acest ţigănuş pe care-l văzusem eu micuţ avea vârsta de 29 ani 🙂 , mi-a spus faptul că mă ştie de multă vreme şi a primit de la mine 2 kg de mere, o pâine şi un litru de lapte acum 5-6 ani. Eu nu-l mai ţineam minte, treacând atâta timp, la câte gesturi de caritate am făcut, nu mai ştiam şi nu-l mai ţineam minte pe individ. Ulterior, l-am întrebat dacă s-a uitat cumva în portmoneu să vadă câţi bani erau…dar mi-a răspuns simplu: Nu m-am uitat, domnule, am ţinut să vă înapoiez paguba, sunt ţigan, am şi eu suflet, şi v-aţi comportat exemplar cu mine întotdeauna!

Cu toate acestea, i-am luat un interviu săƒ-mi povesteascムcum a crescut, cum s-a descurcat în  viataƒ, și multe alte lucruri din viața lui! Voi posta filmarea după ce o voi aranja!

Bine faci… bine primești? Oare e valabil? În ultima perioadă am primit contrariul de la românii noștrii, sincer sムvă spun în acest oraș e lume multă,ƒ dar oameni puțini, fraților!
Viki : De unde îți procuri banii necesari pentru mâncare, haine la copii?

Janos: Lucrez la un domn, la șantier zilnic, primesc 20 lei pe 4 ore lucrate, iar când mai am timp lucrez la casa pe care vreau din toată inimă să o văd terminată până la sfârșitul anului.

Vic : Din câte mi-ai spus ai lucrat în străinătate, și cu banii câștigați ai început să-ți construiești a-2-a casă, câte persoane locuiți în casa voastră momentan și spune-mi te rog câteva lucruri despre ține!

Janos: Da, am lucrat în Germania 7 luni și am fost plătit doar pentru 3 luni, n-am putut să fac scandal sau să ridic puțin tonul la așa-zis-ul șef și cu banii respectivi mi-am cumpărat materiale pentru casă. Mai am nevoie de aproximatic 1000 lei să-mi termin casa. Sper să reușesc să fac cumva acești bani. După ce m-a născut, mamă mea m-a dat la orfelinat până la vârstă de 18 ani , după care mi-am căutat părinții și i-am găsit tocmai în Livezeni, unde stau momentan. Suntem 10 într-o casă cu două camere și ne descurcăm foarte greu. Am 3 copii, două fetițe și un băiat pentru care îmi dau viață și ei sunt totul pentru mine. Trăiesc pentru ei și vreau să le fie bine! Când eram mic, îmi duceam veacul pe la piață de la Diamant unde l-am cunoscut și pe tatăl tău un om cumsecade, care m-a ajutat foarte mult, i-ai moștenit sufletul! În schimb de fratele tău nu pot să zic același lucru; vorbea urât de mine tot timpul si își bătea joc de mine fără motiv când mă vedea. Mama mea  a murit de cancer pe cand ieșisem de la orfelinat. Tatăl meu este foarte bolnav, încă trăiește, dar este în stare gravă.

Apoi l-am întrebat marea mea nedumerire, de ce a făcut trei copii dacă nu îi poate întreține? E marea mea întrebare față de toți Rromii la care el :

Janos: E un venit, trăim din pensia copiilor, din ajutorul social pe care îl primim de la stat.   ( asta explica multe, nu degeaba au zeci de copii,e ușor să îi faci dar mai greu este să ai grijă de ei)

L-am îmbrăcat bine pe acest om :>

Mi-a mulțumit frumos, pur și simplu nu avea cu ce să umble, avea niște șlapi rupți, dar l-am încărcat cu 2 saci de haine și niște ghete. Am avut niște haine, aproape noi pe care nu le-am folosit deoarece le-am luat și eu ca românul vorba aia, le iau… cine știe când îmi vor trebui :))) și nu prea le-am folosit, uite așa am făcut pe cineva foarte fericit!

Lucrurile care le-am îndeplinit cu ajutorul lui Dumnezeu, ajutorul meu pentru acest om a fost să îi fac fundația și chiar pereții din cărămidă, deocamdată atât, fără a primi nici un ajutor din partea nimănui, aștept totuși care dintre voi aveți haine rele, adidași sau știu eu ce mai aveți, să le donăm acestor oameni care într-adevăr au nevoie.

Bluză Adidas,Blugi Verzi Pull & Bear și niște bocanci Nike!

 

 Îl voi ajuta să-și termine cumva și casa pentru că mai are mult de tras la ea, unii oameni chiar merită, unii se nasc deosebiți și ajung să fie batjocoriți de cei care se cred

superiori de fraieri :)) Există o vorba mare : ” Dumnezeu e sus și vede” vă puteți baza pe asta.

Învățați să oferiți și din puținul pe care îl aveți și altora, nu există bucurie mai mare decât să văd un copil, un om fericit din activitatea mea, acest lucru îl voi face la nesfârșit cât voi putea și cât voi fi în stare!

IMG_3795-001 Oferiți cadouri chiar și din puținul pe care îl aveți! Nu fiți egoiști, dacă aveți acest caracter, e de bine, doar prin gesturi de genu putem schimbă lumea!

Respecte,

VicToR

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>